Aktualno Mačji svet

FOTO: Jutri je Svetovni dan mačk, naših sopotnic že tisoče let

Foto: shutterstock.com

Svetovni dan mačk obeležujemo 16. oktobra, medtem ko je 8. avgusta Mednarodni dan mačk. Pa še kakšnega bi lahko imeli …

Letošnja tema poudarja, da so mačke skupnost – mačke z ljudmi živijo že tisočletja, imajo mesto v naših skupnostih in so bitja s pomembno vrednostjo, ki si zaslužijo  našo zaščito.

Mačke so naša družina, prijatelji, sosedi – živijo z nami v stanovanjih in hišah, pa tudi na ulicah. Poseben odnos med človekom in mačko se je razvijal skozi tisoče let, po vsem svetu. In jezik ljubezni do mačk je, kot pravijo pobudniki dneva, organizacija Alley Cat Allies, univerzalen jezik po vsem svetu.

A kljub vsemu se mačke še vedno soočajo s številnim grožnjami vsak dan. Svetovni dan mačk je namenjen temu, da se za mačke zavzamemo, da smo njihov glas, ki ga nimajo, da jih branimo pred vsem hudim.

Pobudniki dneva poudarjajo, da dneva mačk ne bomo več rabili, ko:

  • bodo zastarele politike, ki pobijajo mačke, zakonsko prepovedane povsod,
  • bo imela vsaka skupnost program reševanja mačjih življenj, tudi če živijo zunaj, kot npr. sterlizacija/kastracija, vračanje v okolje in skrbniki prostoživečih mačk,
  • bo mit, da mačke prenašajo bolezni, izginil iz mišljenja ljudi.
  • bo kruto ravnanje z mačkami obravnavano tako kot je – velika družbena grožnja. -Krutost mora biti prijavljena, raziskana in kaznovana v največjem obsegu zakonodaje.
  • bodo kruta ravnanja z mačkami povsod po svetu prepovedana (od striženja krempljev do testiranja v laboratorijih)
  • bodo mačke imele povsod na voljo vire za preživetje. Vsaka skupnost bi morala imeti prostor, kamor se lahko zatečejo mačke na varno, suho, toplo, prostor, kjer dobijo hrano – in možnost sterilizacije/kastracije ter zdravstvene oskrbe.
  • mačk ne bodo več streljali – kar se dogaja npr. tudi v razvitih državah, kot je Avstralija, z namenom zaščite ptic.
  • ko mačjih mladičkov ne bodo več pobijali na vse možne krute načine, temveč bo poskrbljeno, da neželenih mladičev več ne bo, in ko jih ne bodo odvzemali mamicam prekmalu.

Fotogalerija za globalni dan mačk

Vir: Global cat day