Aktualno

Pes leta 2023 je postal gluh pitbul terier Cole (ASPCA izbor)

Fotografija je simbolična | Foto: stock.adobe.com

ASPCA vsako leto izbere psa leta, letos je to postal gluh pes iz New Jerseya, Cole, ki je rešenšček iz zavetišča.

Pit bull terier Cole je bil posvojen iz zavetišča pred sedmimi leti, gluh pa je že od rojstva – n zaradi tega se je moral soočati z zavrnitvami posvojitev. A Cristopher Hannah se ni ustrašil tega. Takoj je vedel, da je Cole pes zanj. “Vstopil sem v zavetišče in ukradel mi je srce,” se spominja. Ostalo je zgodovina.

Cole je bil s strani ASPCA prepoznan kot pes leta, saj ima zadnja leta neverjeten vpliv na življenja ljudi. Skupaj z lastnikom namreč hodi v šolo, kjer njegov lastnik poučuje glasbo. Tam učence uči sprejemanja sebe, takšnega, kot si, samozavesti in prijaznosti.

Še več, skupaj z lastnikom učence učita tudi o pomenu sprejemanja tistih, ki so rojeni drugačni. Vsa šola je glasovala za Colea, da postane pes leta. Cole je prejel tudi certifikat in je uradno terapevtski pes za delo z veterani, rizičnimi najstniki, ljudmi z invalidnostjo in ljudi v hospicu.

Lastnik je razložil tudi, da je Cole dobil ime po filmu, ki ga je navdihnil, da postane učitelj glasbe, v katerem je učiteljev sin gluh – ime pa mu je Cole.

Kljub vsemu pa je bil presenečen, da je Cole zmagal in dobil posebno častno priznanje. Ostal je brez besed.  “Cole je s svojim delom neštetim ljudem pokazal svojo gluhost kot supermoč, promoviral vključenost, pogum in prijaznost. Njegova zgodba je v navdih vsem nam, da lahko naredimo svet lepši. Hkrati je dokaz, kako močna je lahko vez med človekom in živaljo,” so uradno pojasnili izbor na ASPCA.

Več na: colethedeafdog.com.