Aktualno Izlet Zdravje & nega

Potovalna slabost pri psih: zakaj se pojavi in kako ukrepati?

Potovanje s psom je posebno doživetje. Kaj pa, če se vaš pes nenadoma ne počuti dobro med vožnjo z avtomobilom ali po njej?

Potovalna slabost se pri psih lahko pojavi na daljših potovanjih ali med krajšimi vožnjami, ko se odpeljete samo do veterinarja.

Zakaj se pojavi potovalna slabost pri psih?

Tako kot otroci večkrat občutijo potovalno slabost jo tudi pasji mladički, ker ušesna struktura, ki je odgovorna za ravnotežje, še ni v celoti razvita. Nekateri psi prerastejo potovalno slabost, drugi ne. Potovalno slabost lahko sproži tudi stres, še posebej, če se s psom peljete v veterinarsko ambulanto. Prav tako je lahko vzrok travmatična izkušnja prometne nesreče.

Znaki potovalne slabost pri psu:

  • Brezvoljnost
  • Prekomerno slinjenje
  • Nenehno zehanje
  • Nenehno cviljenje
  • Bruhanje
  • Nelagodje
  • Nedejavnost

Kako preprečiti potovalno slabost?

Trening vožnje

Če vaš pes povezuje vožnjo z avtomobilom s stresnim obiskom veterinarja, potem to spremenite. Izberite sproščujoč in miren kraj, kot je park in se tja odpeljite z avtomobilom. S seboj imejte še nekoga, ki lahko psa med vožnjo pomiri. Ko pridete v park, se igrajte s svojim psom in poskrbite, da bo obisk parka prijeten. Med vožnjo domov naj druga oseba spet pomiri psa. Ko pridete domov, se igrajte z njim tako navdušeno kot v parku. Po nekaj urah počitka psa nahranite s priboljški. Če boste to ponavljali večkrat, bo vaš pes spoznal, da vožnja z avtomobilom ne sme biti razlog za tesnobo ali slabost.

Vožnja s praznim želodcem

Pred vsako vožnjo se prepričajte, da ima vaš pes prazen želodec. Idealno je, da kosmatega spremljevalca ne hranite približno šest do osem ur pred vožnjo. Namesto hrane lahko svojemu psu ponudite malo vode. To pri nekaterih psih deluje, drugi pa morajo nekaj pojesti pred vožnjo z avtomobilom.

Pogosti postanki med vožnjo

Nekateri psi zmorejo več ure vožnje z avtomobilom, drugi ne. Priporočeno je, da se po vsaki uri ali dveh vožnje ustavite. Med postankom se s psom sprehodite, ponudite mu vodo.

Pomiritev in svež zrak

Sicer pa naj bo med vožnjo ob psu vedno nekdo, ki ga lahko pomiri ali se z njim igra. V avtomobilu imejte s seboj njegove najljubše igrače. Poskrbite, da bo lahko skozi okno opazoval pokrajino. Po potrebi izklopite klimatsko napravo in odprite okno, saj svež zrak preprečuje slabost.

Nasveti za varno vožnjo s psom

Če nič od naštetega ne pomaga, potem vprašajte za dodaten predlog izbranega veterinarja.

 

Vir: Dogtime