Aktualno Šolanje in šport

Poznate disciplino: Flying dogs?

Shutterstock.com
Disciplina se je v Sloveniji uvedla pred kratkim, v tujini predvsem v ZDA pa je že zelo razširjena.

Tekmovanja, ki se izvajajo pri nas, so posvečena pasjim skokom in hitrostnemu plavanju. Primerno pa je prav za vse pse, ki radi plavajo in skačejo v vodo. Omejitev praktično ni, le dobra volja in želja po poletnih dogodivščinah.

Največkrat se takšna tekmovanja in treningi odvijajo nekje v bazenih, kjer se skoki izvajajo na nizki in visoki stezi. Približno en meter visoka in osem metrov dolga zaletna steza je postavljena pred bazenom.

Na začetku zaletne steze vodnik ali pomočnik drži psa, ali mu da ukaz, da tam počaka, dokler mu ne poveljuje povelja za skok. Vodnik lahko v bazen vrže tudi priljubljeno igračo, žogico in podobno. V nobenem primeru pa vodnik ne sme iti v bazen. Pri hitrostnem plavanju vodnik ali pomočnik drži psa, ki ga oseba (vodnik ali pomočnik) na drugi strani bazena motivira z igračo, žogico in podobno, tako da pes čim hitreje preplava odmerjeno dolžino. Pes je v tem primeru lahko pripravljen na robu bazena, ali skoči v vodo brez zaleta. Tudi tu vodnik ne sme biti v bazenu.