Aktualno

Psi kot iskalci stenic po hotelih in domovih

Foto: shutterstock.com

Po Evropi poročajo o porastu stenic. Med epidemijo korona virusa je njihovo število na račun zaprtih hotelov in ustavljenega turizma upadlo, sedaj pa se njihovo število ponovno veča.

Vse več lastnikov hotelov in domov se odloča, da na pomoč pokliče podjetja, ki imajo za to usposobljene pse. Psi  namreč zavohajo feromon, ki ga stenice oddajajo, da bi si pomagale pri združevanju.

Gary Jakeman, direktor podjetja K9 Detection Services ima dva usposobljena špringer španjela, Mila in Kobija, ki imata v zadnjem času vse več dela. Zanimanje za njune storitve iskanja stenic se je od junija povečalo za kar 25 %. Brian Leith, vodja podjetja BDL Canine Services, pa sodeluje z Benjijem, mešancem med špringer in koker španjelom. Pravi, da so ti psi izjemno natančni.

Kako psa usposobiti za iskanje stenic?

Usposabljanje psa za iskanje stenic traja od enega leta do leta in pol. Postopek usposabljanja je enak kot pri usposabljanju psov za iskanje drog, eksplozivov in denarja, le da v primeru stenic psi zaznavajo njihov feromon. Stenice najpogosteje najdemo okoli vzglavnika, vendar jih sami lahko iščemo ure in ure, medtem ko jih psi najdejo ali izključijo njihovo prisotnost v le nekaj minutah.