Aktualno

V Domžalah ob rekreacijski poti urejajo pasje igrišče

Foto: Občina Domžale

Občina Domžale je začela z ureditvijo pasjega igrišča, ki bo svoj prostor dobilo ob rekreacijski poti v bližini kolesarskega poligona na Viru.

Glavni namen je, kot sporočajo, priskrbeti občanom in njihovim psom večji ograjen prostor za socializacijo psov z drugimi psi in njihovimi lastniki, pa tudi za varno in sproščeno igro štirinožcev.

Brez povodca na igrišču

Zakon o zaščiti živali nalaga skrbniku psa, da na javnem mestu zagotovi fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu. Izjemoma lastnik psa lahko spusti na tistih površinah, kjer ni pričakovati večjega števila ljudi. Prav tako so lahko psi odvezani na vseh javnih mestih, ki so s predpisom občine ali z dovoljenjem lastnika zemljišča, namenjene sprehajanju in druženju psov.

Občina Domžale trenutno nima prostora, kjer bi bilo psom omogočeno prosto gibanje, ne da bi s tem motili druge prebivalce. Zato je bila, kot povedo, sprejeta odločitev, da se uredi pasje igrišče in priskrbi občanom in njihovim psom večji ograjen prostor, kjer se bodo psi lahko brez povodca sprehajali, razgibavali, igrali in divjali.

“Objekt bo zasnovan v velikosti do 1000 m2 in bo ograjen s panelno ograjo do višine 1,8 m. V samem objektu bo urejena krajinska zasnova z nasipom, ki bo vključeval pasji tunel, poglobljenim pasjim amfiteatrom, vohalnim kotičkom, drevesnicami in klopjo. Ob vhodu na pasje igrišče bo senco nudila nadstrešnica,” so še napovedali.