Pasme

29 pasem, ki so primerne za stanovanja in manjše bivalne prostore

Spletni portal Dogtime.com je objavil seznam 29 pasem psov, ki so po njihovem mnenju nadvse primerna za stanovanja oziroma manjše bivalne prostore.

Vas zanima, koga vse najdemo na seznamu?

Basenji: je odlična odločitev za vse tiste, ki imate bližnje sosede in tanke zidove. Gre za pasmo, ki praktično nikoli ne laja.

Basenji

Kodrasti bišon: Gre za majhnega, a nadvse energičnega psa, ki se rad igra in potrebuje dnevno telesno aktivnost, pa se vendar dobro znajde tudi v manjših prostorih.

Kodrasti bišon, vir: Wikipedia.org

Bostonski terier: Še ena pasma, ki je po svoji velikosti primerna za življenje v stanovanju.

Bostonski terier

Bruseljski grifon: Ta majhna pasma je nadvse ljubeča in se hitro poveže s svojim lastnikom. Radi se stiskajo, kar je vsekakor prednost, če živite v zares majhnem stanovanju.

Bruseljski grifon

Buldog: Znan je po svoji lenobi, zato je za stanovanje nadvse primeren.

Buldog, vir: Wikipedia.org

Kavalir kralja Karla: Ta pasma ima zelo rada lastnikovo bližino, zato se velikokrat crklja v človekovem naročju. Za zaprtimi vrati stanovanja ga je sicer težko učiti; a če mu boste omogočili, da čas preživlja na prostem in mu nudili pozitivno spodbudo, bo hitro postal ljubljenček, ki mu lahko zaupate.

Kavalir kralja Karla, vir: Wikipedia.org

Čivava: Je naravnost idealen kandidat za stanovanje, saj potrebuje minimalno telesno aktivnost in je nadvse rad s svojimi lastniki.

Čivava, vir: wikipedia.org

Kitajski goli pes: Idealna družba za vse tiste z malo energije in volje za športne aktivnosti. V postelji brez težav ostane tudi več ur.

Kitajski goli pes

Coton de Tulear: Čeprav ima zelo rad aktivnosti na prostem, mu ne bo nič hudega, tudi če bo sem in tja dan preživel v stanovanju.

Coton de Tulear, vir: wikipedia.org

Jazbečar: Najmanjši med lovskimi psi se s svojimi drobcenimi nožicami lahko rekreira tudi znotraj stanovanja, če je treba.

Jazbečar, vir: wikipedia.org

Francoski buldog: rad se igra in rad ima kontakt s svojim lastnikom. Dober pes za stanovanje je tudi zaradi tega, ker običajno laja le z razlogom.

Francoski buldog

Havanski bišon: Ta pes s svojim klovnovskim značajem se rad igra le, dokler je v njegovi bližini lastnik. Idealen je za ljudi, ki živijo v stanovanju in imajo veliko energije za notranje aktivnosti.

Havanski bišon, vir: wikipedia.org

Greyhound: Uvrstitev te pasme na lestvico utegne marsikoga presenetiti, a če mu omogočite dovolj gibanja na prostem, ga zaradi njegove mirne narave v stanovanju (skoraj) ne boste slišali.

Greyhound, vir: wikipedia.org

Japonski čin: Prilagodi se lahko marsikateri situaciji, tudi življenju v (majhnem) stanovanju. Ker ne potrebuje veliko gibanja, je primeren za tiste z manj aktivnim življenjskim stilom.

Japonski čin, vir: wikipedia.org

Lhasa apso: Še ena majhna pasma, ki jo boste z zgodnjo socializacijo in treningom vzgojili v lojalnega in prijetnega tovariša, ki bo živel z vami tudi v stanovanju.

Lhasa apso

Mali levji pes: Zlasti je bil znan po svojem miroljubnem in brezpogojno zvestem značaju ter edinstvenem izgledu, ki naj bi spominjal na leva. V stanovanju se dobro znajde.

Mali levji pes, vir: wikipedia.org

Maltežan: Gre za psa, ki je zelo navezan na svojega lastnika, zato lahko včasih trpi tudi za ločitveno tesnobo. Najbolje se počutijo ob lastnikih, ki so radi doma.

Maležan, vir: wikipedia.org

Manchesterski terier: Je zelo inteligenten in odziven pes, ki ga zlahka naučimo življenja v stanovanju. Najbolje se počuti, če je v bližini tudi lastnik.

Manchesterski terijer, vir: wikipedia.org

Miniaturni pinč: Ta energičen pes je nezaupljiv do tujcev, njihova majhnost pa je za stanovanje več kot primerna.

Miniaturni pinč

Pekinezer: Zahteva veliko pozornosti in nežnosti. Na tujce laja, zato je zgodnja socializacija obvezna.

Peninezer, vir: wikipedia.org

Pomeranec: Spominja na kroglo, polno energije. Je precej neodvisen pes, zato je primeren za vse tiste, ki čas radi preživljajo zunaj. Tudi sam ima rad sprehode.

Pomeranec, vir: wikipedia.org

Pudelj: Je nadvse inteligenten pes, za bivanje v stanovanju pa sta najbolj primerna miniaturni in toy pudelj.

Pudelj, vir: wikipedia.org

Mops: Je nadvse igriv in lojalen ljubljenček, ki noče biti nikoli ločen od lastnika. Ker niso najbolj aktivni psi, obenem pa so tihi in majhni, so primerni za vsako stanovanje.

Mops, vir: wikipedia.org

Schipperke: Je majhen pes z veliko osebnostjo. Lahko ga je trenirati in je najbolj zadovoljen, ko ima kakšno nalogo. Ni najbolj energičen pes in ga ni treba posebej zabavati.

Shipperke

Shiba inu: Znan je po svoji neodvisnosti. Potrebuje dnevno aktivnost in ima rad lastnike z aktivnim življenjskim slogom, a to ne pomeni, da se v stanovanju ne znajde dobro.

Shiba inu, vir: wikipedia.org

Šicu: Je odlična družba, hkrati pa miren in ljubeč tovariš. Znajde se v vsakršnem bivalnem okolju.

Šicu, vir: wikipedia.org

Avstralski svilnati terier: Zaradi svoje velikosti je za stanovanje nadvse primeren, sosede pa bi utegnil zmotiti njegov lajež. Zato je treba poskrbeti za ustrezno socializacijo.

Avstralski svilnati terier

Toy foksterier: Je inteligenten in nadvse učljiv pes. Po velikosti bi ga stlačili tudi v najmanjše stanovanje, a naj poudarimo, da ta odlična družba potrebuje več gibanja kot večina zgoraj naštetih pasem.

Toy foksterier, vir: wikipedia.org

Yorkširski terier: Yorki je odlična notranja družba, a vseeno poskrbite za dovolj veliko količino dnevne aktivnosti na prostem.

Yorkie, vir: wikipedia.org

Katja Željan