Pasme

FOTO: Jutri imajo svoj dan pitbuli

Foto: shutterstock.com

V nekaterih državah po svetu 28. oktobra obeležujejo dan ozaveščanja o pitbulih. Ta dan je predvsem namenjen temu, da ljudje spremenijo dojemanje pitbulov kot nasilnih psov, saj so prav tako ljubeči, prijazni in zvesti.

Za začetek pojasnimo, da se izraz “pitbul” ne nanaša na nobeno specifično pasmo, ampak je splošen izraz, ki se uporablja za pse pasem, kot so ameriški pitbul terier, ameriški staffordshirski terier, staffordshirski bulterier, mešanci teh pasem ali za pse, ki so jo jim zgolj podobni po fizičnih lastnostih.

Žal še vedno statusni simbol zastraševanja

Pitbuli so znani po svoji zvestobi in naklonjenosti do otrok, zaradi česar so si prislužili vzdevek “pes varuška”.

Pred mnogimi desetletji so bile “agresivne pasme” vzrejene za zaščito živine zaradi njihove moči. Na žalost sta ta moč in fizična podoba privedli do tega, da so jih nekateri ljudje začeli uporabljati za zaščito in boj. Nehote so postali statusni simbol za tiste, ki so svoje fizične lastnosti uporabili kot sredstvo zastraševanja.

Pitbuli so pogosto prvi, ki so v zavetiščih evtanazirani zaradi prenatrpanosti, pomanjkanja posvojiteljev in omejevanja prepovedanih pasem. Po nekaterih ocenah naj bi v ZDA vsako leto evtanaziranih milijon pitbulov.

Fotogalerija za njihov dan