Pasme

Bradati škotski ovčar skozi izkušnje lastnikov

foto: Pasja teta
Ko se odločamo za novega pasjega prijatelja in izbiramo pravo pasmo, so največ vredne prav izkušnje drugih ljudi. Tokrat o ‘bradicah’ skozi oči treh lastnikov …

Tina Orter, lastnica bradate škotske ovčarke Anaye – Aje:

»Obožujem kužke – takšne in drugačne; so del mojega življenja. Bradata škotska ovčarka Anaya – Aja je vstopila v naš oziroma mi v njen svet pred dobrimi petimi leti. Čakali smo pol leta, da je prikukala na svet in se zaljubili vanjo na prvi pogled. Je izredno prijazna do ljudi, malih in velikih ter drugih živali. In verjamete ali ne, tudi poštarji jo imajo radi, saj ne laja nanje. Prišla je v stanovanje k dvema mačkama; na žalost je ena pri 16 letih zbolela, druga pa je zdaj že v 18. letu starosti in Aja vestno pazi nanjo. Problemček pri ‘bradicah’ je, da so – vsaj naša – zelo občutljivi na zvoke, a ne na grmenje, ampak na žogo, rolke, sušilec za lase in podobno. Tako je sem ter tja malce prestrašena. Radi jo imamo takšno, kakršna je. Je naš sonček. Je učljiva, zelo pametna, rada gre z nami potovat, obožuje vodo in ima ogromno energije. Vsi psi so po svoje čudoviti, a za nas je Aja čarobna. Imejte radi svoje kužke, ne glede na to, kakšni so. Kdo te je vedno vesel, ko prideš domov? Kdo se stisne k tebi, ko si žalosten, s smrčkom briše tvoje solze, ali s teboj skače od veselja ?

Zvonka Pečar, lastnica bradatega škotskega ovčarja Lona:

»Zakaj prav bradati škotski ovčar? Ni težko odgovoriti: tako prikupnega psa še nismo imeli. Lon je drugi te vrste v naši družini; prva je bila Zoe. To je kuža, ki ti v pravem pomenu besede ‘zleze pod kožo’. Ko teče po livadi in mu dlaka plapola v vetru, je prečudovit. Njegove oči so, kljub temu da jih prekriva nagajiv koder dlake, tople in pametne. V to pasmo se zaljubite na prvi pogled. Tako topli so, tako čuteči. Menim, da je malokateri pes tako privržen človeku kot on. Za to vrsto psov res velja, da samo govoriti ne znajo. Čeprav je večje rasti, je bradati škotski ovčar primeren za stanovanje. Naš kljub hiši z velikim vrtom obožuje dolge sprehode, rad teče in se crklja. Obožuje vožnjo z avtomobilom, še zlasti, če je ta z odprto streho. Potrebuje nekaj več nege, saj ima dolgo dlako; ‘česalni salon’ doma mu sicer ni v največje veselje, toda za lepoto se splača potruditi. Je tudi učljiv in ni trmast. Morda je malo bolj občutljiv na grmenje in nima rad pokanja in čezmernega hrupa. Rad je v družbi ljudi in ima veliko srce; večje, kot je on sam. Lon me spremlja povsod: v gorah, na morju, ob reki, na vrtu. Ko je pri devetih mesecih hudo zbolel, se je boril skupaj z menoj, da ozdravi, in je. Danes ima devet let in oba veva, da jih bo dočakal še kar nekaj. Res ve, da sem nadvse želela, da ozdravi in razveseljuje mojo družino in mene. Ne vem, koliko od vas je dajalo svojim ljubljenčkom infuzijo in prebedelo skoraj mesec dni ob njem cele noči – jaz sem. In on ve, da mi pomeni vse na svetu in da ni stvari, ki je ne bi naredila zanj, a tega ne izkorišča. Lon je preprosto Lon, moj, naš – za vselej. Priporočam ga vsem, ki imajo radi ljubečega in čutečega kužka. Vrnil vam bo vsako dobro besedo, ljubečim pogledom, objemom … Če imate otroke, bo nanje pazil in se z njimi igral, nesebično bo stal ob vas in vam pokazal, koliko mu pomenite.

Maja Frelih, lastnica bradate škotske ovčarke Bubble:

»Pasma bradati škotski ovčar je osvojila moje srce na prvi pogled, ob prebiranju njihovih karakternih značilnosti pa je to postala neustavljiva želja. Svojo ljubico Bubble (Bewitched Bubble Diamond Winner) sem iskala zelo dolgo, saj sem si želela psa slovenske vzreje. Priznam, da je bilo edino, česar me je bilo na začetku strah, nega dlake, a sem hitro spoznala, da ta ni nikakršen ‘bav bav’. Z Bubble sva se redno udeleževali pasjih razstav in leta 2010 je moja ljubica postala evropska mladinska prvakinja, kasneje pa sva skupaj osvojili še mnogo šampionatov v različnih državah. Predvsem je Bubble osvojila moje srce in srca vseh članov družine in nam lepša dneve že več kot devet let. To je definitivno pasma, ki ti zleze pod kožo, saj so zunaj pravi norčki, v hiši pa povsem umirjeni in se izredno dobro razumejo z ostalimi hišnimi ljubljenčki. Trenutno je naša kosmatinka odeta v krajšo frizurico, a prav tako prikupna. Želim si, da bi nam še dolgo lepšala dneve.