Šolanje in šport

Pasji trikci – 7 pravil za lažje učenje

Učenje trikcev je lahko prav zabavno in sproščujoče. Možnosti, kaj vse jih lahko naučimo, je ravno toliko, kot imamo idej.

Tako kot vsako učenje, tudi učenje trikcev lahko poteka na veliko različnih načinov. Ali bomo posamezen trikec učili s pomočjo vabe in luringa, mogoče shapinga ali kakršen koli drug način učenja, pravzaprav ni pomembno. Ne glede na to, kakšen način šolanja izberemo, za posamezno vajo veljajo neka splošna pravila.


PRAVI ČAS – Še posebej pri učenju trikcev moramo resnično čim bolj natančno zaznamovati tisti trenutek, ko naš pes nekaj pravilno stori. Ravno prepozno nagrajevanje lahko povzroči, da bomo psa nagradili za popolnoma drugo vedenje, kot smo želeli. Primer: učimo ga prinašanja časopisa in ga želimo nagraditi, ko drži časopisni papir v gobčku. Ker smo se malenkost prepozno odzvali, smo psa pohvalili, oziroma označili trenutek, ravno ko je časopisni papir že spuščal. Nagradili smo torej spuščanje časopisnega papirja in ne držanje.


NAGRAJEVANJE – Nagrada mora biti vedno prilagojena našemu psu. Nekaterim mnogo več pomeni naša čustveno obarvana pohvala kot košček klobase. Spet drugim je igrača središče zabave. Ne glede na to lahko nagrade vedno menjamo glede na zahtevnost trikcev ali primernost trenutka. Če delamo s klikerjem, moramo natančno označiti pravi trenutek in nato vseeno psa nagraditi. Sam klik še ni nagrada! Nagrada pa mora biti vedno zelo okusna, kadar gre za hrano, naš glas poln veselja, kadar gre za besedno pohvalo in predvsem mora biti ta pohvala kratka in jasna. Igra pa naj bo zabavna in ne predolga.


JACKPOT – Vaje, ko pes naredi res nekaj zanj zahtevnega, ali trikec, za katerega smo se morali res potruditi in natrenirati tudi svoje živčke, si zasluži jackpot nagrado. To je nagrada, ki psu pomeni več kot običajna nagrada. Pomembno je, da po jackpot nagradi vajo zaključimo in psu damo možnost, da se sprosti in uživa.


NE VSE NAENKRAT – Včasih se ujamemo v svojo lastno željo po uspehu in pretiravamo v zahtevnosti ali številu vaj. Začnemo pri bolj enostavnih trikcih in učenje vedno končamo z vajo, ki jo pes obožuje. Učenje trikcev mora biti psu v zabavo. Kadar mu vaja večkrat ne uspe, se morate vedno vrniti korak nazaj. Gradimo na dobrih temeljih in šele nato nadaljujemo na naslednje vaje.


NAJ SE NAM NE MUDI – Hiter tempo življenja nas na splošno včasih sili tudi k nestrpnosti na drugih področjih. Tako tudi pri učenju različnih vaj ali tudi pri vzgoji sami hitimo in prehitevamo nekatere stvari. Pustimo psu, da dozori, premisli in si vzame čas. Včasih bo zelo hitro razumel, kaj želimo od njega, spet drugič se bomo lahko z istim trikcem trudili tudi mesec ali več. Nič zato, vzemimo si toliko časa, kolikor je potrebno, da psa vajo naučimo. Seveda bodite pozorni na izigravanje. Opazujte psa in ne pozabite razlikovati med nerazumevanjem vaje in nespoštovanjem že naučene in razumljene vaje.


‘SEDI’, ‘DOL’, ‘LEZI’, ‘DOWN’ … Pravzaprav sploh ni pomembno, katere besede uporabljate. Pazite le, da vsako vajo zaznamuje enaka beseda. Ne uporabljamo torej različnih povelj za enako vajo. Kako samo vajo poimenujete, nima nobenega pomena. Dobrodošla so kratka in razumljiva povelja, njihov besedni pomen pa je nepomemben, saj se psi bolj kot na pomen besede, kot ga razumemo mi, odzivajo na to, kako to izrečemo in kako se takrat odziva naše telo.


POTRPEŽLJIVOST – Ključ do uspeha pri učenju kateregakoli trikca je prav v potrpežljivosti. Pes včasih ne bo razumel vaje takoj, kar vas mogoče lahko razočara. Ne odnehajte; treba vztrajati in dosledno ter pravilno izvajati vajo.

avtor: Urška Krivec