Zdravje & nega

Anemija pri psih – vzroki, znaki in zdravljenje

Foto: stock.adobe.com

Kaj sploh je anemija? Kri vsebuje rdeče krvne celice, ki nastajajo v kostnem mozgu in vsebujejo beljakovino, imenovano hemoglobin, ki prenaša kisik. Ko se raven rdečih krvnih celic zniža, se lahko razvije anemija, ki je brez ustreznega zdravljenja lahko smrtno nevarna.

Kaj je anemija pri psih?

Anemija je izguba, uničenje ali zmanjšana proizvodnja rdečih krvnih celic (eritrocitov). Anemija ni samostojna bolezen, ampak je znak osnovne zdravstvene težave.

Anemijo na splošno delimo na regenerativno ali neregenerativno. Pri regenerativni anemiji se lahko kostni mozeg odzove na anemijo s proizvodnjo več eritrocitov. Pri neregenerativni anemiji kostni mozeg ne more proizvesti več eritrocitov.

Vzroki in vrste anemije

Številne vzroke anemije razvrstimo v skupine glede na štiri vrste anemije: izguba krvi, aplastična anemija, methemoglobinemija in hemolitična anemija.

·         Huda izguba krvi povzroča slabokrvnost psov. Pes lahko doživi šok, če je izgubil več kot 30–40 odstotkov celotnega volumna krvi. Vzroki za anemijo zaradi izgube krvi so travma, operacija, notranji zajedavci, motnje strjevanja krvi, rak in hude infestacije z bolhami.

·         Aplastična (neregenerativna) anemija se pojavi, ko kostni mozeg ne more proizvajati eritrocitov. Vzroki za aplastično anemijo vključujejo kronično bolezen (kot je kronična ledvična bolezen), zdravila za kemoterapijo in prehranske pomanjkljivosti.

·         Methemoglobinemija se pojavi, ko je v krvi presežek methemoglobina (oblika hemoglobina). Vzroki vključujejo genetske bolezni in izpostavljenost kemikalijam.

·         Hemolitična anemija pri psih je uničenje eritrocitov. Običajno jo povzroči avtoimunska bolezen, imenovana imunsko pogojena hemolitična anemija. Drugi vzroki vključujejo toksine, okužbe in genetske bolezni.

Znaki anemije

Znaki se bodo razlikovali glede na osnovni vzrok ter njegovo resnost in trajanje.

Blede dlesni so eden najbolj očitnih znakov anemije pri psih. Drugi znaki vključujejo:

·         otopelost

·         izguba teže

·         temno katranasto blato

·         vidna izguba krvi

·         zmanjšan apetit

·         temna kri v bruhanju

·         modrice različnih velikosti

·         uživanje neživilskih izdelkov

·         hitro dihanje ali povišan srčni utrip

·         zlatenica (porumenelost kože in oči)

Kdaj peljati psa k veterinarju?

Če ima pes znake anemije, naj veterinar ugotovi osnovni vzrok. Diagnosticiranje anemije vključuje podrobno zgodovino težave, popoln fizični pregled in diagnostično testiranje.

Podrobna zgodovina bo veterinarju dala nekaj začetnih namigov o osnovnem vzroku. Pri fizičnem pregledu bo veterinar iskal znake anemije, kot so blede dlesni ter povišan srčni utrip in hitro dihanje.

Krvna preiskava je ključna za določitev osnovnega vzroka za anemijo psa. Poleg preiskav krvi lahko vaš veterinar opravi tudi preiskave urina in kostnega mozga.

Zdravljenje anemije – odvisno od osnovnega vzroka

V nujnih primerih, ko je pes izgubil znatno količino krvi in je v šoku, je potrebna transfuzija krvi za ponovno vzpostavitev volumna krvi pred zdravljenjem osnovnega vzroka. Druge možnosti zdravljenja anemije vključujejo:

·         zdravila za zatiranje zajedavcev

·         zdravljenje raka

·         transfuzija kostnega mozga

·         antibiotiki

·         operacija

Zdravljenje anemije, ki jo povzroča kronična bolezen, je lahko vseživljenjsko.

Anemijo se lahko prepreči v primeru, če je osnovni vzrok mogoče preprečiti.

 

Vir: Daily Paws